Nem igazán vagyok főzelék-rajongó, de ezt a sárgaborsó főzeléket egyszerűen imádom: krémes, laktató és a ropogós sült kolbász nagyon feldobja! 😊
Hozzávalók:
-
300 g sárgaborsó
-
100 g szalonna
-
200 g debreceni kolbász
-
1 db kisebb vöröshagyma
-
2 -3 gerezd fokhagyma
-
1 evőkanál pirospaprika
-
kb. 1,2 l víz vagy alaplé
-
2-3 db babérlevél
-
só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
-
A sárgaborsót áztasd be egy éjszakára.
-
Egy lábasban pirítsd meg a felkockázott szalonnát.
-
A szalonnából kisült zsíron dinszteld meg a finomra vágott vöröshagymát, majd add hozzá zúzott fokhagymát is.
-
Ezt követően húzd le a tűzhelyről a lábast, szórd rá a pirospaprikát, keverd el, majd add hozzá a leszűrt sárgaborsót. Sózd, borsozd ízlés szerint, dobj hozzá pár babérlevelet, keverd át, majd öntsd fel kb. 1,2 liter vízzel.
-
Fedd le, és alacsony lángon főzd puhára a sárgaborsót.
-
Amikor a sárgaborsó megpuhult, szedj ki belőle egy-két merőkanállal egy tálkába és botmixerrel pürésítsd, majd öntsd vissza a főzelékhez.
-
Keverd el alaposan, főzd még 5 percig, majd tálald sült debreceni kolbásszal és friss kenyérrel. Jó étvágyat! 🥰