A bolognai spagetti az egyik legismertebb Ă©s legnĂ©pszerƱbb Ă©tel a vilĂĄgon, Ă©s nagyon sokan kĂ©rtĂ©tek mĂĄr, hogy kĂ©szĂtsek rĂłla videĂłt. đ€
Â
EgyszerƱ alapanyagokbĂłl, sok szeretettel Ă©s egy kis tĂŒrelemmel fantasztikus, gazdag ĂzƱ ragu kĂ©szĂthetĆ, ami tökĂ©letes egy csalĂĄdi ebĂ©dhez vagy egy hĂ©tköznapi vacsorĂĄhoz is! đ
Â
Â
HozzĂĄvalĂłk 4-6 fĆre:
Â
-
3-4 evĆkanĂĄl olĂvaolaj
-
1 fej vöröshagyma, finomra aprĂtva
-
150 g sĂĄrgarĂ©pa, aprĂtva
-
150 g szĂĄrzeller, aprĂtvaÂ
-
800 g darĂĄlt marhahĂșs (marha Ă©s sertĂ©s fele-fele arĂĄnyban)
-
200 ml szåraz vörösbor
-
600 g paradicsom konzervÂ
-
4-5 gerezd fokhagyma, zĂșzva
-
3- 4 db babérlevél
-
sĂł, bors, oregĂĄnĂł, kakukkfƱ ĂzlĂ©s szerint
- cukor (a paradicsomos ételekbe mindig szoktam tenni egy kicsit, opcionålis)
-
kb. 450 ml vĂz vagy alaplĂ©
-
600 g spagetti tészta
-
Reszelt parmezĂĄn vagy mĂĄs sajt a tĂĄlalĂĄshozÂ
- Friss bazsalikom a tĂĄlalĂĄshoz
Â
Â
Â
ElkĂ©szĂtĂ©s:
Â
1. Soffritto kĂ©szĂtĂ©se
-
HevĂtsd fel a zsiradĂ©kot az edĂ©nyben.
-
Jöhet az edĂ©nybe az aprĂłra vĂĄgott hagyma, amit pĂĄrolj 2â3 percig, amĂg kezd puhulni.
-
Dobd rĂĄ az aprĂłra vĂĄgott rĂ©pĂĄt Ă©s zellert (aprĂtĂłban is lehet, vagy reszelve), Ă©s pirĂtsd közepes lĂĄngon 5â6 percig, idĆnkĂ©nt kevergetve.
2. HĂșs pirĂtĂĄsa
-
Tedd hozzĂĄ a darĂĄlt hĂșst (marha + sertĂ©s vegyesen, de lehet csak marhĂĄbĂłl is).
-
Nagyobb lĂĄngon pirĂtsd, hogy ne fĆjön, hanem piruljon.
-
Kb. 8â10 percig pirĂtsd, amĂg teljesen kifehĂ©redik, majd enyhĂ©n barnulni kezd.
-
Add hozzĂĄ a fokhagymĂĄt, pirĂtsd kb. 1 percig.
3. FƱszerezés és alapok hozzåadåsa
-
Ăntsd bele a szĂĄraz vörösbort, Ă©s fĆzd nĂ©hĂĄny percig, amĂg elpĂĄrolog.
-
Add hozzĂĄ a paradicsompĂŒrĂ©t, majd a sĂłt, borsot, oregĂĄnĂłt, kakukkfĂŒvet, babĂ©rlevelet Ă©s egy kevĂ©s cukrot.
-
Ăntsd fel vĂzzel vagy alaplĂ©vel, keverd össze, Ă©s forrald fel.
-
EzutĂĄn vedd alacsony lĂĄngra.
4. LassĂș fĆzĂ©s
-
Fedd le fĂ©lig a lĂĄbast, Ă©s nagyon alacsony lĂĄngon fĆzd legalĂĄbb 1,5â2 ĂłrĂĄn ĂĄt.
-
IdĆnkĂ©nt keverd meg, ha szĂŒksĂ©ges, pĂłtold kevĂ©s vĂzzel vagy alaplĂ©vel.
5. TĂĄlalĂĄs
-
KĂłstold meg a vĂ©gĂ©n, Ă©s finomhangold a fƱszerezĂ©st.Â
-
FĆzd ki a spagettit sĂłs vĂzben, al dente-re, majd szƱrd le.
-
Halmozz tĂ©sztĂĄt egy tĂĄnyĂ©rra, kanalazd rĂĄ szĂłszt, vĂ©gĂŒl hintsd meg reszelt parmezĂĄnnal. JĂł Ă©tvĂĄgyat! đ„°
Â