Bolognai spagetti 🍝

Bolognai spagetti 🍝

A bolognai spagetti az egyik legismertebb Ă©s legnĂ©pszerƱbb Ă©tel a vilĂĄgon, Ă©s nagyon sokan kĂ©rtĂ©tek mĂĄr, hogy kĂ©szĂ­tsek rĂłla videĂłt. đŸ€Œ

 

EgyszerƱ alapanyagokbĂłl, sok szeretettel Ă©s egy kis tĂŒrelemmel fantasztikus, gazdag Ă­zƱ ragu kĂ©szĂ­thetƑ, ami tökĂ©letes egy csalĂĄdi ebĂ©dhez vagy egy hĂ©tköznapi vacsorĂĄhoz is! 😊

 

 

Hozzávalók 4-6 fƑre:

 

  • 3-4 evƑkanĂĄl olĂ­vaolaj

  • 1 fej vöröshagyma, finomra aprĂ­tva

  • 150 g sĂĄrgarĂ©pa, aprĂ­tva

  • 150 g szĂĄrzeller, aprĂ­tva 

  • 800 g darĂĄlt marhahĂșs (marha Ă©s sertĂ©s fele-fele arĂĄnyban)

  • 200 ml szĂĄraz vörösbor

  • 600 g paradicsom konzerv 

  • 4-5 gerezd fokhagyma, zĂșzva

  • 3- 4 db babĂ©rlevĂ©l

  • sĂł, bors, oregĂĄnĂł, kakukkfƱ Ă­zlĂ©s szerint

  • cukor (a paradicsomos Ă©telekbe mindig szoktam tenni egy kicsit, opcionĂĄlis)
  • kb. 450 ml vĂ­z vagy alaplĂ©

  • 600 g spagetti tĂ©szta

  • Reszelt parmezĂĄn vagy mĂĄs sajt a tĂĄlalĂĄshoz 

  • Friss bazsalikom a tĂĄlalĂĄshoz

 

 

 

Elkészítés:

 

1. Soffritto készítése

  • HevĂ­tsd fel a zsiradĂ©kot az edĂ©nyben.

  • Jöhet az edĂ©nybe az aprĂłra vĂĄgott hagyma, amit pĂĄrolj 2–3 percig, amĂ­g kezd puhulni.

  • Dobd rĂĄ az aprĂłra vĂĄgott rĂ©pĂĄt Ă©s zellert (aprĂ­tĂłban is lehet, vagy reszelve), Ă©s pirĂ­tsd közepes lĂĄngon 5–6 percig, idƑnkĂ©nt kevergetve.

2. HĂșs pirĂ­tĂĄsa

  • Tedd hozzĂĄ a darĂĄlt hĂșst (marha + sertĂ©s vegyesen, de lehet csak marhĂĄbĂłl is).

  • Nagyobb lĂĄngon pirĂ­tsd, hogy ne fƑjön, hanem piruljon.

  • Kb. 8–10 percig pirĂ­tsd, amĂ­g teljesen kifehĂ©redik, majd enyhĂ©n barnulni kezd.

  • Add hozzĂĄ a fokhagymĂĄt, pirĂ­tsd kb. 1 percig.

3. FƱszerezés és alapok hozzåadåsa

  • Öntsd bele a szĂĄraz vörösbort, Ă©s fƑzd nĂ©hĂĄny percig, amĂ­g elpĂĄrolog.

  • Add hozzĂĄ a paradicsompĂŒrĂ©t, majd a sĂłt, borsot, oregĂĄnĂłt, kakukkfĂŒvet, babĂ©rlevelet Ă©s egy kevĂ©s cukrot.

  • Öntsd fel vĂ­zzel vagy alaplĂ©vel, keverd össze, Ă©s forrald fel.

  • EzutĂĄn vedd alacsony lĂĄngra.

4. LassĂș fƑzĂ©s

  • Fedd le fĂ©lig a lĂĄbast, Ă©s nagyon alacsony lĂĄngon fƑzd legalĂĄbb 1,5–2 ĂłrĂĄn ĂĄt.

  • IdƑnkĂ©nt keverd meg, ha szĂŒksĂ©ges, pĂłtold kevĂ©s vĂ­zzel vagy alaplĂ©vel.

5. TĂĄlalĂĄs

  • KĂłstold meg a vĂ©gĂ©n, Ă©s finomhangold a fƱszerezĂ©st. 

  • FƑzd ki a spagettit sĂłs vĂ­zben, al dente-re, majd szƱrd le.

  • Halmozz tĂ©sztĂĄt egy tĂĄnyĂ©rra, kanalazd rĂĄ szĂłszt, vĂ©gĂŒl hintsd meg reszelt parmezĂĄnnal. JĂł Ă©tvĂĄgyat! đŸ„°

 

Vissza a blogba

HozzĂĄszĂłlĂĄs Ă­rĂĄsa

FelhĂ­vjuk a figyelmedet, hogy a hozzĂĄszĂłlĂĄsokat jĂłvĂĄ kell hagyni a közzĂ©tĂ©telĂŒk elƑtt.