Dolka (Tarkedli) – Gyerekkorom édes kelttészta-finomsága 😍

Dolka (Tarkedli) – Gyerekkorom édes kelttészta-finomsága 😍

A tarkedli, vagy ahogy nálunk Felvidéken hívjuk, dolka / dorkedli, az egyik gyerekkori kedvencem, amit anyukám gyakran készített. 🥰

 

Egy könnyed, palacsintatészta-szerű kelttészta, amit a végén fahéjas cukorban kell megforgatni, így egy igazán ellenállhatatlan édesség válik belőle.

 

Remélem, nálatok is ugyanúgy nosztalgikus érzéseket idéz majd elő ez a finomság, mint nálam! 😊

 

Hozzávalók:

 

·        10 g friss élesztő

·        300 ml langyos tej (lehet növényi tej is)

·        25 g cukor (összesen)

·        Csipet só

·        200 g átszitált finomliszt

·        Olaj vagy vaj a sütéshez

·        Fahéjas cukor a forgatáshoz

 

 

Elkészítés lépésről lépésre

 

    1. Élesztő felfuttatása:
    Langyosítsd meg a tejet, kb. a felében keverj el egy teáskanál cukrot, morzsold bele az élesztőt, és hagyd állni kb. 10 percig.

    2. Tészta összeállítása:
    Egy nagyobb tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót és a maradék cukrot. Öntsd hozzá az élesztős tejet és a maradék tejet, majd keverd simára. Az állaga legyen palacsintatészta-szerű – kicsit folyós, de ne túl híg.

    3. Kelesztés:
    Fedd le a tálat egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni kb. 30-40 percig.

    4. Sütés:
    Egy serpenyőben (a kerámia bevonatos serpenyő erre is tökéletes) hevíts fel kevés olajat vagy vajat. Egy evőkanállal szaggass kisebb adagokat a tésztából a serpenyőbe, és közepes hőfokon süsd aranybarnára mindkét oldalukat.

    5. Fahéjas cukorba forgatás:
    A kisült tarkedliket még melegen forgasd meg fahéjas cukorban, hogy megkapják a jellegzetes, illatos, édes bevonatot.

    6. Tálalás:
    Tálald valamilyen házi lekvárral – isteni lesz! Jó étvágyat! 😊

     

    A receptes videót itt találod 👇

     

     https://www.tiktok.com/@citrompor/video/7509505061131734294

    Vissza a blogba

    Hozzászólás írása

    Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.