A tarkedli, vagy ahogy nálunk Felvidéken hívjuk, dolka / dorkedli, az egyik gyerekkori kedvencem, amit anyukám gyakran készített. 🥰
Egy könnyed, palacsintatészta-szerű kelttészta, amit a végén fahéjas cukorban kell megforgatni, így egy igazán ellenállhatatlan édesség válik belőle.
Remélem, nálatok is ugyanúgy nosztalgikus érzéseket idéz majd elő ez a finomság, mint nálam! 😊
Hozzávalók:
· 10 g friss élesztő
· 300 ml langyos tej (lehet növényi tej is)
· 25 g cukor (összesen)
· Csipet só
· 200 g átszitált finomliszt
· Olaj vagy vaj a sütéshez
· Fahéjas cukor a forgatáshoz
Elkészítés lépésről lépésre
1. Élesztő felfuttatása:
Langyosítsd meg a tejet, kb. a felében keverj el egy teáskanál cukrot, morzsold bele az élesztőt, és hagyd állni kb. 10 percig.
2. Tészta összeállítása:
Egy nagyobb tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót és a maradék cukrot. Öntsd hozzá az élesztős tejet és a maradék tejet, majd keverd simára. Az állaga legyen palacsintatészta-szerű – kicsit folyós, de ne túl híg.
3. Kelesztés:
Fedd le a tálat egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni kb. 30-40 percig.
4. Sütés:
Egy serpenyőben (a kerámia bevonatos serpenyő erre is tökéletes) hevíts fel kevés olajat vagy vajat. Egy evőkanállal szaggass kisebb adagokat a tésztából a serpenyőbe, és közepes hőfokon süsd aranybarnára mindkét oldalukat.
5. Fahéjas cukorba forgatás:
A kisült tarkedliket még melegen forgasd meg fahéjas cukorban, hogy megkapják a jellegzetes, illatos, édes bevonatot.
6. Tálalás:
Tálald valamilyen házi lekvárral – isteni lesz! Jó étvágyat! 😊
A receptes videót itt találod 👇