Amikor hétvégi vacsorára kerestem inspirációt, a Nosalty oldalán találtam rá egy szuper receptre: édesburgonyás tócsni!
Rögtön megtetszett, mert egyszerű, mégis különleges, ráadásul nálunk mindenki szereti az ilyen ropogós, mártogathatós finomságokat. 🤤
Az eredeti verzióban bacon is került a tetejére, de mivel éppen nem volt otthon, nálam kimaradt. Az arányokon is picit változtattam, hogy jobban passzoljon az ízlésünkhöz. 😊
Hozzávalók:
A tócsnihoz:
-
2 közepes édesburgonya
-
1 nagyobb burgonya
-
1 kisebb fej vöröshagyma
-
3–4 tojás
-
kb. 5–6 evőkanál liszt (fokozatosan adagolva)
-
1 teáskanál só
-
1 teáskanál bors
-
1 teáskanál pirospaprika
A krémhez:
-
200 g ricotta (ha nincs, szerintem túróval is működik)
-
100 g tejföl
-
1 csokor friss metélőhagyma
-
só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
-
A burgonyákat és a hagymát hámozd meg, majd nagy lyukú reszelőn reszeld le. Ha szeretnéd, szórd meg kevés sóval, hagyd állni pár percig, majd nyomkodd ki a levét. (Én most ezt kihagytam.)
-
Keverd hozzá a tojásokat, a fűszereket és fokozatosan a lisztet. A masszának lágy, de nem túl híg állagúnak kell lennie. Ha bizonytalan vagy, süss ki egy próbadarabot.
-
Egy serpenyőben, közepes hőfokon, kevés olajon vagy zsíron süsd aranybarnára a tócsnik mindkét oldalát.
-
Közben készítsd el a mártogatóst: a ricottát, a tejfölt és a metélőhagymát dolgozd össze aprítóban vagy turmixban, hogy selymes legyen. Ízlés szerint sózd, borsozd.
-
A frissen sült tócsnikat tunkold a krémbe – egyszerű, de isteni! 🥰