Házi gyökérkenyér 🥖

Házi gyökérkenyér 🥖

Itt az ősz – ideje a kenyérsütéseknek!🍂🥖
Ha szereted a friss, házi kenyér illatát és ropogós héját, ez a gyökérkenyér recept tökéletes választás. Csak néhány alapanyag kell hozzá és egyáltalán nem bonyolult elkészíteni.

 

Hozzávalók:

  • 975 g kenyérliszt (+ egy kevés a szóráshoz)

  • 1 tasak porélesztő

  • 2 teáskanál só

  • 750 ml langyos víz

 

 

Elkészítés:

 

  1. Tészta begyúrása

    • Egy nagy tálba mérd ki a lisztet, add hozzá a sót és az élesztőt.

    • Fokozatosan öntsd bele a langyos vizet.

    • Kézzel vagy géppel gyúrd össze, amíg szép, ruganyos tésztát nem kapsz.

  2. Első kelesztés

    • A begyúrt tésztát takard le és keleszd szobahőmérsékleten kb. 3-4 órát.

    • Ezután tedd a hűtőbe egy éjszakára.

  3. Második kelesztés

    • Sütés előtt 2-3 órával vedd ki a hűtőből a tésztát és szobahőmérsékleten hagyd pihenni, amíg ismét szépen megkel.

  4. Formázás

    • A megkelt tésztát borítsd lisztezett felületre, a tetejét is szórd meg liszttel, majd egy spatula segítségével minden oldalról "paskold" meg és oszd egyforma méretű darabokra. Nekem féladagból 4 darab lett.

  5. Sütés 

    • A sütőt melegítsd elő 250 °C-ra.

    • A gyökérkenyereket óvatosan, egy gyors mozdulattal tedd sütőpapírral bélelt tepsire és süsd 20-25 perc alatt aranybarnára. Jó étvágyat! 🥰

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.