Itt az ősz – ideje a kenyérsütéseknek!🍂🥖
Ha szereted a friss, házi kenyér illatát és ropogós héját, ez a gyökérkenyér recept tökéletes választás. Csak néhány alapanyag kell hozzá és egyáltalán nem bonyolult elkészíteni.
Hozzávalók:
-
975 g kenyérliszt (+ egy kevés a szóráshoz)
-
1 tasak porélesztő
-
2 teáskanál só
-
750 ml langyos víz
Elkészítés:
-
Tészta begyúrása
-
Egy nagy tálba mérd ki a lisztet, add hozzá a sót és az élesztőt.
-
Fokozatosan öntsd bele a langyos vizet.
-
Kézzel vagy géppel gyúrd össze, amíg szép, ruganyos tésztát nem kapsz.
-
-
Első kelesztés
-
A begyúrt tésztát takard le és keleszd szobahőmérsékleten kb. 3-4 órát.
-
Ezután tedd a hűtőbe egy éjszakára.
-
-
Második kelesztés
-
Sütés előtt 2-3 órával vedd ki a hűtőből a tésztát és szobahőmérsékleten hagyd pihenni, amíg ismét szépen megkel.
-
-
Formázás
-
A megkelt tésztát borítsd lisztezett felületre, a tetejét is szórd meg liszttel, majd egy spatula segítségével minden oldalról "paskold" meg és oszd egyforma méretű darabokra. Nekem féladagból 4 darab lett.
-
-
Sütés
-
A sütőt melegítsd elő 250 °C-ra.
-
A gyökérkenyereket óvatosan, egy gyors mozdulattal tedd sütőpapírral bélelt tepsire és süsd 20-25 perc alatt aranybarnára. Jó étvágyat! 🥰
-