Kevés dolog jobb annál, mint amikor a konyhádban terjeng a frissen sült pita és fűszeres hús illata! 😍
Ez a recept mindent megad, ami egy tökéletes, házi gyros-élményhez kell, és nem is olyan bonyolult, mint gondolnád!
Hozzávalók 2 főre:
A páchoz:
-
300 g csirkehús (comb vagy mell) csíkokra vágva
-
2 evőkanál olívaolaj
-
1-1,5 evőkanál Gyros fűszerkeverék
-
2 evőkanál natúr joghurt
- 2 gerezd fokhagyma (zúzva)
-
1 evőkanál citromlé
Tzatzikihez:
-
200 g natúr joghurt
-
1 evőkanál citromlé
-
1 evőkanál olívaolaj
-
1 teáskanál só
-
1 kis csokor friss kapor, apróra vágva
-
1 kis csokor friss petrezselyem, apróra vágva
-
1 kisebb kígyóuborka, reszelve és kinyomkodva
Pitához:
-
480 ml langyos víz
-
14 g száraz élesztő
-
17 g teáskanál cukor
-
750 g liszt
-
15 g só
Elkészítés:
1. A hús előkészítése
-
Tedd a felcsíkozott húst egy tálba, szórd meg Gyros fűszerrel, add hozzá a joghurtot, zúzott fokhagymát és a citromlevet.
-
Keverd össze alaposan, hogy minden húsdarab szépen be legyen vonva.
-
Fedd le, és pihentesd legalább 30 - 60 percig a hűtőben (akár 2-3 órát is hagyhatod).
2. A tzatziki elkészítése
-
Tedd a joghurtot egy tálba, add hozzá a reszelt uborkát, friss kaprot és petrezselymet, zúzott fokhagymát, az olívaolajat és a sót.
-
Keverd jó alaposan össze, fedd le, és tedd a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.
3. A pita tésztája
-
Keverd el a langyos vizet, a száraz élesztőt és a cukrot. Felfuttatni nem szükséges.
-
A liszthez adj sót, keverd el, majd öntsd hozzá az élesztős vizet, és gyúrj belőle lágy tésztát.
-
Letakarva keleszd 1 órán át, amíg a duplájára nő.
-
Oszd a tésztát 4 részre (vagy 6, ha kisebb darabokat szeretnél), formázz belőle kis gombócokat. Ezeket ismét keleszd letakarva 10 percig, majd nyújtsd ki lapos korongokra.
-
Süsd forró, száraz serpenyőben 1-2 percig oldalanként, amíg felpuffad és enyhén megpirul.
4. A hús megsütése
-
Forrósítsd fel a serpenyőt kevés olívaolajjal és süsd meg a bepácolt húsdarabokat. Sózd ízlés szerint.
5. Tálalás
-
A pitát kend meg tzatzikivel, töltsd meg zöldségekkel és a sült csirkével.
-
Azonnal tálald, amíg a pita még meleg és a hús szaftos. Jó étvágyat! 🥰
A receptes videót itt találod 👇