Házi gyros pitában, friss tzatzikivel 🥙

Házi gyros pitában, friss tzatzikivel 🥙

Kevés dolog jobb annál, mint amikor a konyhádban terjeng a frissen sült pita és fűszeres hús illata! 😍

Ez a recept mindent megad, ami egy tökéletes, házi gyros-élményhez kell, és nem is olyan bonyolult, mint gondolnád!

 

Hozzávalók 2 főre:

 

A páchoz:

 

  • 300 g csirkehús (comb vagy mell) csíkokra vágva

  • 2 evőkanál olívaolaj

  • 1-1,5 evőkanál Gyros fűszerkeverék

  • 2 evőkanál natúr joghurt

  • 2 gerezd fokhagyma (zúzva)
  • 1 evőkanál citromlé



Tzatzikihez:

 

  • 200 g natúr joghurt 

  • 1 evőkanál citromlé

  • 1 evőkanál olívaolaj

  • 1 teáskanál só

  • 1 kis csokor friss kapor, apróra vágva

  • 1 kis csokor friss petrezselyem, apróra vágva

  • 1 kisebb kígyóuborka, reszelve és kinyomkodva


Pitához:

 

  • 480 ml langyos víz

  • 14 g száraz élesztő

  • 17 g teáskanál cukor

  • 750 g liszt

  • 15 g só


 

 

Elkészítés:

 

1. A hús előkészítése

 

  1. Tedd a felcsíkozott húst egy tálba, szórd meg Gyros fűszerrel, add hozzá a joghurtot, zúzott fokhagymát és a citromlevet.

  2. Keverd össze alaposan, hogy minden húsdarab szépen be legyen vonva.

  3. Fedd le, és pihentesd legalább 30 - 60 percig a hűtőben (akár 2-3 órát is hagyhatod).


2. A tzatziki elkészítése

 

  1. Tedd a joghurtot egy tálba, add hozzá a reszelt uborkát, friss kaprot és petrezselymet, zúzott fokhagymát, az olívaolajat és a sót. 

  2. Keverd jó alaposan össze, fedd le, és tedd a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.


3. A pita tésztája

 

  1. Keverd el a langyos vizet, a száraz élesztőt és a cukrot. Felfuttatni nem szükséges.

  2. A liszthez adj sót, keverd el, majd öntsd hozzá az élesztős vizet, és gyúrj belőle lágy tésztát.

  3. Letakarva keleszd 1 órán át, amíg a duplájára nő. 

  4. Oszd a tésztát 4 részre (vagy 6, ha kisebb darabokat szeretnél), formázz belőle kis gombócokat. Ezeket ismét keleszd letakarva 10 percig, majd nyújtsd ki lapos korongokra.

  5. Süsd forró, száraz serpenyőben 1-2 percig oldalanként, amíg felpuffad és enyhén megpirul.


4. A hús megsütése

  1. Forrósítsd fel a serpenyőt kevés olívaolajjal és süsd meg a bepácolt húsdarabokat. Sózd ízlés szerint.


5. Tálalás

  1. A pitát kend meg tzatzikivel, töltsd meg zöldségekkel és a sült csirkével.

  2. Azonnal tálald, amíg a pita még meleg és a hús szaftos. Jó étvágyat! 🥰

 

A receptes videót itt találod 👇

https://www.tiktok.com/@citrompor/video/7539149737124056342

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.