Ha idén nem szeretnél ezreket költeni a strandbüfékben, süsd meg otthon a tökéletes lángost! 😋
Hozzávalók (kb. 8–10 darabhoz)
-
500 g finomliszt
-
20 g friss élesztő
-
1 csapott teáskanál cukor
-
3–3,5 dl langyos tej vagy víz
-
Só ízlés szerint (kb. 1 csapott evőkanál)
-
Olaj a sütéshez
(A feltétekből ízlés szerint válassz: fokhagymás víz, tejföl, sajt stb.)
Elkészítés
-
Futtasd fel az élesztőt:
Keverd el a cukrot a langyos tejjel vagy vízzel, morzsold bele az élesztőt, majd hagyd kb. 10 percig állni, amíg buborékozni nem kezd. -
Készítsd el a tésztát:
Szórd a lisztet egy nagy tálba, add hozzá a sót, majd öntsd rá a felfutott élesztőt és a maradék folyadékot. -
Gyúrd simára:
Dolgozd össze a tésztát, amíg közepesen lágy lesz. Ha túl tömör, adj hozzá egy pici vizet; ha túl lágy, szórj még hozzá lisztet. -
Keleszd meg:
Fedd le a tálat, és hagyd meleg helyen kelni kb. 45–60 percig, amíg a duplájára nem nő. -
Formázd a lángosokat:
Olajos kézzel tépj tenyérnyi darabokat a tésztából és formázz belőlük gombócokat. -
Pihentesd újra:
Tedd a gombócokat egy kevés olajjal vékonyan megkent tálcára vagy sütőpapírra, és hagyd kelni még 10–15 percig. -
Formázás és sütés:
Melegíts olajat egy mélyebb serpenyőben vagy lábasban közepes hőfokon. A gombócokat olajos kézzel formázd meg: tedd a tenyeredre és kezd el széthúzkálni. Süsd a lángosok mindkét oldalát kb. 1–1,5 percig, amíg szép aranybarna nem lesz. -
Tálald frissen:
Tálald kedvenc feltéteddel! Nálunk a fokhagymás-tejfölös-sajtos a nyerő! 😁
A receptes videót itt találod 👇