Hentes tokány 🥘

Hentes tokány 🥘

A hentes tokány egy igazi magyar klasszikus, amit szerintem nem lehet nem szeretni. Mi hasábburgonyával szeretjük a legjobban, de rizzsel is finom! 😋

 

Hozzávalók:

 

  • 1 evőkanál zsír

  • 80 g kolozsvári szalonna, felkockázva

  • 1 db közepes vöröshagyma, apróra vágva

  • 3–4 gerezd fokhagyma, zúzva

  • kb. 700 g sertéstarja, csíkokra vágva

  • só és őrölt bors ízlés szerint

  • 0,5 dl csemegeuborka-lé (elhagyható, de nagyon finom)

  • kb. 2 dl víz (közben pótold, hogy mindig ellepje a húst)

  • 2–3 ek sűrített paradicsom

  • kb. 100 g csemegeuborka, csíkokra vágva

  • opcionálisan: felkockázott főtt sonka


 

Elkészítés:

 

  1. Pirítsd meg a szalonnát: Hevítsd fel a zsírt az edényben, és süsd ropogósra a kockára vágott kolozsvári szalonnát.
  2. Dinszteld meg a hagymát: Add hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és párold üvegesre, alacsony lángon.
  3. Tedd bele a fokhagymát: Tedd a zúzott fokhagymát is az edénybe, keverd el, és pirítsd még pár másodpercig.
  4. Add hozzá a húst: Dobd hozzá a sertéstarja-csíkokat, sózd, borsozd, majd pirítsd át minden oldalukat közepes lángon.
  5. Öntsd fel vízzel: Öntsd rá a csemegeuborka-levet (ha használsz) és a vizet, add hozzá a sűrített paradicsomot, majd fedd le, és alacsony hőfokon párold kb. 45 percig, amíg a hús megpuhul.
  6. Tedd bele az uborkát (és sonkát): Ha a hús már omlós, keverd hozzá a csíkokra vágott csemegeuborkát (és ha szeretnéd, a felkockázott sonkát), és főzd együtt még 5 percig.
  7. Tálalás: Kínáld sült krumplival vagy rizzsel. Jó étvágyat! 🥰

 

A receptes videót itt találod 👇

 

https://www.tiktok.com/@citrompor/video/7505035360146148630?q=hentes%20tok%C3%A1ny&t=1751124629827

 

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.