Szeretek nosztalgiázni – elmerülni a régi emlékekben, ízekben, illatokban. Van néhány étel, ami egy pillanat alatt visszarepít a gyerekkorba, és a káposztás tészta is pontosan ilyen. 🥹
Ezúttal megmaradt káposztából készült, nem is lett belőle nagy adag, de nekünk pont elég volt ez a mennyiség.
Bár elsőre soknak tűnhet a káposzta, ne ijedj meg – sütés közben nagyjából a negyedére esik majd össze.
Hozzávalók (2 adaghoz):
-
700 g káposzta
-
120-150 g fodros kockatészta
-
kb. 2 evőkanál olaj vagy zsír
-
1 evőkanál cukor
-
só, bors, őrölt kömény ízlés szerint (opcionális, én csak cukorral ízesítem)
Elkészítés:
-
A káposztát reszeld/gyaluld le, de használhatsz aprítógépet is, szerintem így a leggyorsabb. Utána sózd meg, hagyd állni kb. 10-15 percig, majd alaposan nyomkodd ki a levét.
-
Egy serpenyőben vagy edényben forrósítsd fel a zsírt vagy olajat, és alacsony-közepes hőfokon kezdd el pirítani a káposztát. Közben folyamatosan kevergesd.
-
A káposzta fokozatosan szépen összeesik és elkezd barnulni.
-
Közben főzd meg a tésztát sós vízben (ne főzd túl) és szűrd le.
-
Amikor a káposzta már majdnem jó, szórd meg cukorral, keverd át alaposan, majd tedd hozzá a tésztát, és pirítsd át együtt is az egészet.
-
Tálaláskor nálam mindig kerül rá még extra cukor – így hozza vissza legjobban a gyerekkori ízeket. Jó étvágyat! 🥰
A receptes videót itt találod 👇