Imádom a meggyes-mákos desszerteket!😍 Ez a bécsi császármorzsa recept már sokszor készült nálunk, de most egy kicsit új köntösbe bújt: ezúttal meggyszósszal, vaníliasodóval és darált mákkal tálaltam. A végeredmény egyszerűen fantasztikus, igazi őszi kényeztetés. 🍒
Hozzávalók a császármorzsához:
-
5 db tojás
-
3 evőkanál cukor
-
1 csipet só
-
30 ml tej
-
60 g finomliszt
-
1 evőkanál meggylikőrt vagy rum
-
2 evőkanál vaj (+ a serpenyő kikenéséhez)
-
tálaláshoz: cukros darált mák, meggyszósz, vaníliasodó (vagy puding)
Hozzávalók a meggyszószhoz:
-
100 g fagyasztott meggy
-
1–1,5 evőkanál cukor (ízlés szerint lehet több is)
-
50 -70 ml víz
-
1 teáskanál keményítő (kb. 3–4 g)
Meggyszósz elkészítése:
-
A meggyet, a vizet és a cukrot tedd egy kis lábasba, és közepes lángon kezdd el főzni.
-
Főzd 5-8 percig, míg kicsit megpuhul.
-
A keményítőt keverd el egy evőkanál hideg vízben, majd folyamatos keverés mellett öntsd a meggyes részhez.
-
Forrald össze kb. fél percig, amíg besűrűsödik.
- Ha szeretnéd kicsit selymesebbre, botmixerrel párszor átfuthatsz rajta.
Császármorzsa elkészítése:
-
Válaszd szét a tojásokat. A fehérjét verd kemény habbá a cukorral és egy csipet sóval. A sárgájához keverd hozzá a tejet, a lisztet és a rumot, majd dolgozd csomómentesre.
-
Forgasd bele óvatosan a habot a sárgájás keverékbe, ügyelve arra, hogy ne törjön össze a hab.
-
Egy hőálló serpenyőt kenj ki vajjal, majd öntsd bele a tésztát.
-
Süsd 170 °C-on (alul–felül sütés) 15 percig, amíg a teteje megemelkedik és aranybarna lesz.
-
Vedd ki a sütőből, tedd a tűzhelyre közepes lángra, és vágd négyfelé a tésztát.
-
Adj hozzá 2 evőkanál vajat és opcionálisan 1 evőkanál vaníliás cukrot, majd karamellizáld a tészta mindkét oldalát, utána szaggasd tetszőleges darabokra egy lapáttal.
-
Tálaláskor szórd meg cukros darált mákkal, öntsd le meggyszósszal és egy kevés vaníliasodóval. Jó étvágyat!