Meggyes–mákos császármorzsa 🍒

Meggyes–mákos császármorzsa 🍒

Imádom a meggyes-mákos desszerteket!😍 Ez a bécsi császármorzsa recept már sokszor készült nálunk, de most egy kicsit új köntösbe bújt: ezúttal meggyszósszal, vaníliasodóval és darált mákkal tálaltam. A végeredmény egyszerűen fantasztikus, igazi őszi kényeztetés. 🍒



Hozzávalók a császármorzsához:

 

  • 5 db tojás

  • 3 evőkanál cukor

  • 1 csipet só

  • 30 ml tej

  • 60 g finomliszt

  • 1 evőkanál meggylikőrt vagy rum

  • 2 evőkanál vaj (+ a serpenyő kikenéséhez)

  • tálaláshoz: cukros darált mák, meggyszósz, vaníliasodó (vagy puding)

 

Hozzávalók a meggyszószhoz:

 

  • 100 g fagyasztott meggy

  • 1–1,5 evőkanál cukor (ízlés szerint lehet több is)

  • 50 -70 ml víz

  • 1 teáskanál keményítő (kb. 3–4 g)

 

Meggyszósz elkészítése:

 

  1. A meggyet, a vizet és a cukrot tedd egy kis lábasba, és közepes lángon kezdd el főzni.

  2. Főzd 5-8 percig, míg kicsit megpuhul.

  3. A keményítőt keverd el egy evőkanál hideg vízben, majd folyamatos keverés mellett öntsd a meggyes részhez.

  4. Forrald össze kb. fél percig, amíg besűrűsödik.

  5. Ha szeretnéd kicsit selymesebbre, botmixerrel párszor átfuthatsz rajta. 

 

Császármorzsa elkészítése:

 

  1.  Válaszd szét a tojásokat. A fehérjét verd kemény habbá a cukorral és egy csipet sóval. A sárgájához keverd hozzá a tejet, a lisztet és a rumot, majd dolgozd csomómentesre.

  2. Forgasd bele óvatosan a habot a sárgájás keverékbe, ügyelve arra, hogy ne törjön össze a hab.

  3. Egy hőálló serpenyőt kenj ki vajjal, majd öntsd bele a tésztát. 

  4. Süsd 170 °C-on (alul–felül sütés) 15 percig, amíg a teteje megemelkedik és aranybarna lesz.

  5. Vedd ki a sütőből, tedd a tűzhelyre közepes lángra, és vágd négyfelé a tésztát.

  6. Adj hozzá 2 evőkanál vajat és opcionálisan 1 evőkanál vaníliás cukrot, majd karamellizáld a tészta mindkét oldalát, utána szaggasd tetszőleges darabokra egy lapáttal.

  7. Tálaláskor szórd meg cukros darált mákkal, öntsd le meggyszósszal és egy kevés vaníliasodóval. Jó étvágyat!

 

 

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.