Mamám legendásan finom puncsos sütit tud sütni, amit minden jeles alkalomra elkészít – legyen az karácsony, húsvét, szülinap vagy épp a búcsú. Ezen a hétvégén a falunkban búcsú volt, és mamám most is megsütötte, ahogy mindig, én pedig végre le is videóztam, hogy megmutathassam nektek. 💛 Ez nem a hagyományos recept, de higgyétek el, nagyon-nagyon finom!
Piskóta (1 adag):
-
5 tojás
-
5 evőkanál liszt
-
5 evőkanál cukor
-
fél csomag sütőpor
Töltelék:
-
340 g babapiskóta
-
3 dl víz és 130 g cukor (sziruphoz)
-
2 evőkanál lekvár (barack)
-
1 csomag vaníliás cukor
-
rum ízlés szerint (kb. 1 dl)
-
200 g gumicukor (gyümölcs ízű zselé cukorka)
- plusz kb. 5 evőkanál baracklekvár a piskóta lekenéséhez
Máz:
- pocukor (kb. 270 g)
- forró víz (kb. evőkanál
- piros vagy rózsaszín ételfesték (késhegyni)
Elkészítés:
-
Süss meg két piskótalapot (egy-egy lap 5 tojásból készül). Ehhez keverd habosra a tojásokat a cukorral, majd szitáld hozzá a liszttel elkevert sütőport.
-
Öntsd a masszát sütőpapírral bélelt tepsibe (32x36 cm), és süsd 170 fokon kb. 12-15 percig (vagy tűpróbáig). Hagyd teljesen kihűlni a lapokat.
-
Készítsd el a tölteléket: főzz cukorszirupot a vízből és cukorból, majd öntsd forrón a darabolt babapiskótára. Hagyd pár percig állni, néha keverd át, amíg langyosra hűl.
-
Keverd hozzá a vaníliás cukrot, a rumot, a baracklekvárt és a felaprított gumicukrot.
-
Kend meg az egyik piskótalapot baracklekvárral, majd simítsd rá a tölteléket.
-
Fedd be a másik piskótalappal, helyezz rá nehezéket, és pihentesd kb. 1 órát.
-
Keverj össze porcukrot, forró vizet és kevés rózsaszín-piros ételfestéket, amíg szép, rózsaszín mázat nem kapsz. A porcukorhoz fokozatosan öntsd a vizet, mindig keverd el, és az ételfestékből is csak kevés kell.
-
Vond be vele a süti tetejét, simítsd el, és tedd hűtőbe legalább 1 órára. Jó étvágyat!
-
Szeleteld fel, és tálald. Jó étvágyat!
A receptes videót itt találod:
https://www.tiktok.com/@citrompor/video/7537322699580787990