Puncsos süti, ahogy a mamám készíti 🧁

Puncsos süti, ahogy a mamám készíti 🧁

Mamám legendásan finom puncsos sütit tud sütni, amit minden jeles alkalomra elkészít – legyen az karácsony, húsvét, szülinap vagy épp a búcsú. Ezen a hétvégén a falunkban búcsú volt,  és mamám most is megsütötte, ahogy mindig, én pedig végre le is videóztam, hogy megmutathassam nektek. 💛 Ez nem a hagyományos recept, de higgyétek el, nagyon-nagyon finom!


Piskóta (1 adag):

 

  • 5 tojás

  • 5 evőkanál liszt

  • 5 evőkanál cukor

  • fél csomag sütőpor

 

 

Töltelék:

 

  • 340 g babapiskóta 

  • 3 dl víz és 130 g cukor (sziruphoz)

  • 2 evőkanál lekvár (barack)

  • 1 csomag vaníliás cukor

  • rum ízlés szerint (kb. 1 dl)

  • 200 g gumicukor (gyümölcs ízű zselé cukorka)

  • plusz kb. 5 evőkanál baracklekvár a piskóta lekenéséhez 

 

Máz:

  • pocukor (kb. 270 g)
  • forró víz (kb. evőkanál
  • piros vagy rózsaszín ételfesték (késhegyni)

 

 

 

 

Elkészítés:

 

  1. Süss meg két piskótalapot (egy-egy lap 5 tojásból készül). Ehhez keverd habosra a tojásokat a cukorral, majd szitáld hozzá a liszttel elkevert sütőport.

  2. Öntsd a masszát sütőpapírral bélelt tepsibe (32x36 cm), és süsd 170 fokon kb. 12-15 percig (vagy tűpróbáig). Hagyd teljesen kihűlni a lapokat.

  3. Készítsd el a tölteléket: főzz cukorszirupot a vízből és cukorból, majd öntsd forrón a darabolt babapiskótára. Hagyd pár percig állni, néha keverd át, amíg langyosra hűl.

  4. Keverd hozzá a vaníliás cukrot, a rumot, a baracklekvárt és a felaprított gumicukrot.

  5. Kend meg az egyik piskótalapot baracklekvárral, majd simítsd rá a tölteléket.

  6. Fedd be a másik piskótalappal, helyezz rá nehezéket, és pihentesd kb. 1 órát.

  7. Keverj össze porcukrot, forró vizet és kevés rózsaszín-piros ételfestéket, amíg szép, rózsaszín mázat nem kapsz. A porcukorhoz fokozatosan öntsd a vizet, mindig keverd el, és az ételfestékből is csak kevés kell.

  8. Vond be vele a süti tetejét, simítsd el, és tedd hűtőbe legalább 1 órára. Jó étvágyat!

  9. Szeleteld fel, és tálald. Jó étvágyat!

 

 

A receptes videót itt találod:

https://www.tiktok.com/@citrompor/video/7537322699580787990

 

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.