Bundás szilvás gombóc 😍

Bundás szilvás gombóc 😍

A magyar ember híres arról, hogy szinte mindent képes kirántani – a hús mellett a zöldséget, sajtot, sőt néha még gyümölcsöt is!😍 

Ezt a hagyományt követve született meg a párom ötlete alapján ez a mennyei rántott szilvás gombóc, ami kívül ropog, belül puha, édes és fahéjas – egyszerűen ellenállhatatlan.


Hozzávalók:


A tésztához:

 

  • 1 kg C típusú sárga burgonya

  • Só ízlés szerint

  • 42 g vaj

  • 250 g finomliszt

 

A szilvalekvárhoz:

 

  • 420 g szilva (friss vagy fagyasztott)

  • 83 g porcukor

  • 1 nagy csipet őrölt fahéj

  • 50 ml víz

  • 4 teáskanál keményítő + 80 ml hideg víz a sűrítéshez

 

A panírozáshoz:

 

  • Liszt

  • Tojás

  • Zsemlemorzsa

  • Olaj a sütéshez

 

Tálaláshoz:

 

  • Porcukor

 

 

Elkészítés

  1. Készítsd elő a burgonyát: Főzd puhára a burgonyát, majd melegen törd össze, és hagyd teljesen kihűlni.

  2. Készítsd el a szilvatölteléket: A feldarabolt szilvát tedd egy lábasba, add hozzá a cukrot, fahéjat és a vizet, majd főzd puhára. Keverd össze a keményítőt a hideg vízzel, és sűrítsd be vele a szószt. Hagyd kihűlni, majd adagold jégkockatartóba, és tedd a fagyasztóba.

  3. Készítsd el a tésztát: Add a krumplihoz a sót, vajat, majd fokozatosan a lisztet. Dolgozd össze, amíg egy jól formázható, nem túl lisztes tésztát kapsz.

  4. Formázd a gombócokat: Csípj le kisebb darabokat a tésztából, lapíts belőlük korongokat, közepükbe helyezd a fagyos lekvárkockát, csípd össze a tésztát, formálj gombócokat.

  5. Főzd elő: Tedd a gombócokat forrásban lévő vízbe. Amint feljöttek a felszínre, szedd ki!

  6. Panírozd be és süsd meg: Forgasd meg a gombócokat lisztben, tojásban és zsemlemorzsában, ismételd meg a panírozást, majd süsd aranybarnára forró olajban. Szedd ki, és lecsepegtesd.

  7. Tálald: Szórd meg porcukorral, és ha szeretnéd, kínálhatsz mellé egy kevés vaníliasodót vagy tejszínhabot is. Jó étvágyat! 🥰

 

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.