A magyar ember híres arról, hogy szinte mindent képes kirántani – a hús mellett a zöldséget, sajtot, sőt néha még gyümölcsöt is!😍
Ezt a hagyományt követve született meg a párom ötlete alapján ez a mennyei rántott szilvás gombóc, ami kívül ropog, belül puha, édes és fahéjas – egyszerűen ellenállhatatlan.
Hozzávalók:
A tésztához:
-
1 kg C típusú sárga burgonya
-
Só ízlés szerint
-
42 g vaj
-
250 g finomliszt
A szilvalekvárhoz:
-
420 g szilva (friss vagy fagyasztott)
-
83 g porcukor
-
1 nagy csipet őrölt fahéj
-
50 ml víz
-
4 teáskanál keményítő + 80 ml hideg víz a sűrítéshez
A panírozáshoz:
-
Liszt
-
Tojás
-
Zsemlemorzsa
-
Olaj a sütéshez
Tálaláshoz:
-
Porcukor
Elkészítés
-
Készítsd elő a burgonyát: Főzd puhára a burgonyát, majd melegen törd össze, és hagyd teljesen kihűlni.
-
Készítsd el a szilvatölteléket: A feldarabolt szilvát tedd egy lábasba, add hozzá a cukrot, fahéjat és a vizet, majd főzd puhára. Keverd össze a keményítőt a hideg vízzel, és sűrítsd be vele a szószt. Hagyd kihűlni, majd adagold jégkockatartóba, és tedd a fagyasztóba.
-
Készítsd el a tésztát: Add a krumplihoz a sót, vajat, majd fokozatosan a lisztet. Dolgozd össze, amíg egy jól formázható, nem túl lisztes tésztát kapsz.
-
Formázd a gombócokat: Csípj le kisebb darabokat a tésztából, lapíts belőlük korongokat, közepükbe helyezd a fagyos lekvárkockát, csípd össze a tésztát, formálj gombócokat.
-
Főzd elő: Tedd a gombócokat forrásban lévő vízbe. Amint feljöttek a felszínre, szedd ki!
-
Panírozd be és süsd meg: Forgasd meg a gombócokat lisztben, tojásban és zsemlemorzsában, ismételd meg a panírozást, majd süsd aranybarnára forró olajban. Szedd ki, és lecsepegtesd.
-
Tálald: Szórd meg porcukorral, és ha szeretnéd, kínálhatsz mellé egy kevés vaníliasodót vagy tejszínhabot is. Jó étvágyat! 🥰