Ropogós sült újkrumpli öntöttvas edényben - mennyei önmagában és köretként is! 🍟

Ropogós sült újkrumpli öntöttvas edényben - mennyei önmagában és köretként is! 🍟

Az újkrumpli egyik legfinomabb verziója, amikor kívül szuper ropogósra sül, belül pedig krémesen puha marad. 🍠

 

Az öntöttvas edény tökéletesen tartja a hőt, így egyenletesen pirul meg minden falat, miközben az ízek szépen koncentrálódnak.

 

Egy kis fűszer, vaj vagy olívaolaj, és már kész is a tökéletes köret vagy önálló finomság, amit alig lehet abbahagyni. 😍

 

Hozzávalók:

·        800 g újkrumpli (héjastól, jól megmosva és szárazra törölve)

·        3 evőkanál olívaolaj (vagy más olaj)

·        1 ek Sült krumpli fűszersó

·        Újhagyma zöldje a tálaláshoz (opcionális)

·        Majonéz + citromlé + só + bors a tálaláshoz (opcionális)

·        Reszelt sajt a tálaláshoz (opcionális)

 

10-15 perc alatt melegítsd elő az öntöttvas edényt (ha nincs, megfelel egy tepsi is).

 

220°C 🔥 40 perc (alsó-felső sütés). 

 

 

Elkészítés:

 

1. Előkészítés:

·        A sütőt melegítsd elő 220°C-ra (alsó-felső sütés).

·        Az öntöttvas serpenyőt (vagy tepsit) üresen tedd be a sütőbe, hogy jól átmelegedjen.

2. Krumplik előkészítése:

·        Az újkrumplikat vágd félbe (ha nagyon nagyok, negyedbe).

·        Egy nagy tálban keverd össze az olívaolajjal és a Sült krumpli fűszersóval.

·        Alaposan forgasd át, hogy minden krumplit bevonjon a fűszeres olaj.

3. Sütés kezdete:

·        Ha az öntöttvas edény forró (kb. 10-15 perc az előmelegítés), óvatosan vedd ki a sütőből. egy konyharuhával vagy kesztyűvel.

·        Gyorsan borítsd bele a krumplit az edénybe és kicsit rendezgesd el őket.

 

4. Sütés:

·        Tedd vissza az edényt a sütőbe és süsd kb. 35-40 percig.

·        Félidőnél (kb. 20 perc után) vedd ki gyorsan, és egy nagy lapáttal vagy szilikon spatulával forgasd át a krumplit, hogy minden oldala szépen piruljon.

·        Az utolsó 5-10 percre akár fel is csavarhatod a hőfokot 230°C-ra, ha extra ropogós kérget szeretnél.

5. Tálalás:

·        Tálalás előtt szórd meg újhagymával és locsold meg citromos majonézzel. 

 

A receptes videót itt találod 👇

https://www.tiktok.com/@citrompor/video/7519126955967515926

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.