Hamis pesztó 🥕

Hamis pesztó 🥕

Ne dobd ki a sárgarépa zöldjét! 🌿


A sárgarépa levele nemcsak ehető, de nagyon ízletes is — enyhén diós, friss, fűszeres aromájával tökéletes alap egy különleges pesztóhoz. 🥬

 

Ez a recept remek módja annak, hogy a teljes zöldséget felhasználd, miközben valami finomat és különlegeset készítesz. Teheted tésztába, pirítósra, salátába, de akár krémlevesbe is! 🍵

 

Hozzávalók:

  • 1 csokor friss répa zöldje (kb. 50-70 g, vastag szárak nélkül)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 50 g pörkölt mogyoró (natúr, sótlan)
  • kb. 50 ml olívaolaj (vagy amennyit felvesz)
  • 1-2 evőkanál citromlé
  • 1-2 evőkanál sörélesztőpehely (vagy parmezán)
  • só, bors ízlés szerint

 


Elkészítés:

1. A répa zöldjét jól mosd meg, vastagabb szárakat vágd le, csak a leveleket használd.
2
️. Tedd aprítógépbe a répa zöldjét, a fokhagymát, a mogyorót, citromlevet, sót, borsot, és kezdd el darálni.
3
️. Fokozatosan csorgasd hozzá az olívaolajat, míg krémes, de még picit darabos állagot kapsz.
4
️. Kóstold meg, sózd meg, ha szükséges.
5
️. Ha túl sűrű: egy kis extra olajjal még hígíthatod.


Tipp:

  • Ha marad belőle, légmentesen zárva, egy kevés olajjal a tetején eláll a hűtőben kb. 3 napig.
  • Szuper tésztához, pirítóshoz, sült zöldségekhez, krémleves tetejére is. 
  • Mogyoró helyett használhatsz már olajos magvat is, például fenyőmagot, napraforgómagot, mandulát, kesudiót.

 

A receptes videót itt találod 👇

 

https://www.tiktok.com/@citrompor/video/7519513149754576150

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.