Sütőtökös tejberizs 🍂🍚

Sütőtökös tejberizs 🍂🍚

Nincs is jobb egy hűvös őszi estén, mint egy tál meleg, krémes desszert. A klasszikus tejberizs önmagában is igazi gyerekkori kedvenc, de ha ezzel a fahéjas - sütőtökös szósszal tálalod, akkor egy igazán különleges finomságot kapsz. 😍

 

Hozzávalók (4 adaghoz):

 

Tejberizshez:

 

  • 1 liter tej (én vanáliás ízű növényi tejet használtam)

  • 160 g rizs (kerek szemű, pl. arborio vagy rizottó rizs)

  • 40 g kristálycukor (ha sima tejjel készíted)

  • 1 csomag vaníliás cukor (ha sima tejjel készíted)

 

Sütőtökös szószhoz:

 

  • 200 g sütőtökpüré

  • 1 dl víz

  • 2 evőkanál cukor (ízlés szerint több/kevesebb)

  • ½ teáskanál fahéj


Elkészítés:

 

Tejberizs:

  1. Öblítsd át a rizst hideg vízzel, majd tedd egy nagyobb lábasba.

  2. Öntsd rá a tejet és kezdd el alacsony hőfokon főzni.

  3. Kevergesd gyakran, hogy le ne kapjon, és főzd addig, amíg a rizs megpuhul és krémes lesz (kb. 30 perc).

  4. Amikor majdnem kész, keverd bele a cukrot és a vaníliás cukrot, majd hagyd lefedve tíz percig pihenni.

 

Sütőtökös szósz:

 

  1. Tedd egy kisebb serpenyőbe a sütőtökpürét, a vizet, a cukrot és a fahéjat.

  2. Forrald össze, amíg egynemű, kissé sűrű szószt kapsz (kb. 5 perc).


 

Tálalás:

Kanalazd a krémes tejberizst tálkákba, locsold meg a sütőtökös szósszal, és díszítheted még egy kevés fahéjjal vagy pirított dióval is. Jó étvágyat! 🥰

 

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.