Szerintem nem tévedek, ha azt mondom: gyerekkorunk egyik kedvenc édessége a szilvás gombóc volt. 😍
Most megmutatom, hogyan készítsd el te is, pontos arányokkal és egyszerű lépésekben. Hidd el, nemcsak nosztalgikus, de minden falat maga a boldogság! 😁
Hozzávalók (kb. 12–14 gombóchoz):
-
1 kg C típusú, sárga burgonya
-
só ízlés szerint
-
42 g teavaj vagy zsír
-
Kb. 250 g finomliszt
-
12-14 db szilva, megtisztítva, kimagozva
-
80 g cukor
-
1 teáskanál őrölt fahéj
Elkészítés:
- Főzd meg a burgonyát sós vízben, majd még melegen törd át, és hagyd teljesen kihűlni. Ha van időd, beteheted a hűtőbe pár órára.
- Gyúrd össze a tésztát: a kihűlt burgonyához adj egy - két csipet sót, a lisztet és a vajat, majd gyúrj belőle rugalmas tésztát. A lisztet mindig fokozatosan adagold, mert az igazi gombóc titka, hogy épp csak annyi liszt kerüljön bele, amennyitől gyúrható lesz – így marad puha, lágy és nem lesz „lisztes” ízű.
- Készítsd elő a szilvát: mosd meg, vágd félbe, szedd ki a magokat, szórd meg fahéjas cukorral, majd zárd össze a feleket.
- Formázz gombócokat: a nagy tésztából csípj le egy kisebb darabot (akkorát, ami éppen körbeölel egy szilvát). Akár le is mérheted, hogy egyforma legyen az összes gombóc. A tenyeredben vagy lisztezett deszkán lapítsd korong alakúra, tedd a közepébe a töltött szilvát, hajtsd rá a tésztát, csippentsd össze a széleit, majd a tenyered között formázd kerek gombóccá. Minél vékonyabb a tészta, annál finomabb lesz a gombóc.
- Főzd meg: dobd a gombócokat forrásban lévő vízbe, közepes hőfokon. Amint feljönnek a víz tetejére, főzd még 3–4 percig, majd szedd ki és csepegtesd le. Ha gyengébb lángon főzöd, kicsit több idő alatt készül el.
- Készítsd el a zsemlemorzsát: pirítsd meg a zsemlemorzsát, aztán keverj hozzá vajat és vaníliás cukrot, és pirítsd ezzel is tovább. Ha szép aranybarba színe van, forgasd át benne a kifőtt gombócokat. Jó étvágyat! 🥰
A receptes videót itt találod 👇