Ez az étel szupergyors és ízletes, szerintem tökéletes választás a rohanó hétköznapokra – ráadásul gluténmentes! 😊
Volt egy teljes év, amikor egészségügyi okokból én sem fogyaszthattam glutént, és az ilyen ázsiai ihletésű ételek akkor is igazi mentőövként szolgáltak. Könnyű, mégis laktató, tele friss zöldségekkel és gazdag, umamis ízekkel. 😍
Ráadásul könnyen alakítható: ha tartalmasabb fogásra vágysz, adhatsz hozzá tofut, csirkemellet, marhahúst vagy akár garnélát is – mindegyik remekül illik hozzá, és szuperül felveszi a fűszeres szószt. Így minden alkalommal kicsit más hangulatú étel készülhet ugyanabból az alapból. 🍤🍗🌶️
Hozzávalók 2 személyre:
-
160 g rizstészta
-
250 g zöldség, pl.:
-
1 közepes sárgarépa (gyufaszálra vágva)
-
100–120 g káposzta (vékonyra gyalulva)
-
1 kis fej vöröshagyma (félkarikára vagy nagyobb kockákra)
-
-
4 db tojás
-
2–3 gerezd fokhagyma (zúzva vagy aprítva)
-
1 teáskanál friss reszelt gyömbér
-
3–5 evőkanál olaj (sütéshez)
Szósz:
-
4 evőkanál világos szójaszósz
-
2 evőkanál sötét szójaszósz
-
2,5 evőkanál osztrigaszósz
✅ Gluténmentes termék tippek:
-
Világos szójaszósz: Kikkoman
-
Sötét szójaszósz: Healthy Boy
-
Osztrigaszósz: Megachef
-
Wai Wai Rizs üvegtészta
Elkészítés:
-
Áztasd be a rizstésztát hideg vagy meleg vízbe kb. 2 percre, majd szűrd le.
-
Keverd össze a szósz hozzávalóit egy kis tálban, és tedd félre.
-
Forrósíts fel egy kevés olajat a wokban. Amint elkezd füstölni, adj hozzá még 2–3 evőkanállal, majd süsd meg a felvert tojásokat rántottaszerűen. Nem kell teljesen átsütni! Ha elkészült, szedd ki egy tányérra.
-
Önts újra egy kevés olajat a wokba, majd dobd rá a reszelt gyömbért és a fokhagymát. Pirítsd kb. 15 másodpercig, folyamatosan kevergetve, amíg illatozni kezd.
-
Add hozzá a zöldségeket – például hagymát, répát és káposztát – és pirítsd néhány percig, amíg kissé összeesnek, de még roppanósak maradnak.
-
Tedd a wokba a lecsepegtetett rizstésztát, és pirítsd tovább 1–2 percig, hogy egy kicsit átsüljön.
-
Öntsd rá az előre elkészített szószt, és keverd alaposan össze, hogy minden egyenletesen bevonódjon. Ha túl száraz a tészta, kicsit tapad vagy nem keveredik könnyen, tehetsz hozzá egy pici vizet.
-
Végül tedd vissza a tojást is a wokba, és forgasd át az egészet még egyszer, hogy minden íz szépen összeérjen.
- Tálald azonnal, frissen – magában is nagyon finom, de feldobhatod akár csípős szósszal is, ha egy kis extra ízre vágysz. Jó étvágyat! 🥰
A receptes videót itt találod: